Lapin Moottorikelkkailijat ry. – lyhyt historiikki
29. toukokuuta 1970 perustettiin Rovaniemellä moottorikelkkailun erikoisseura, Lapin Moottorikelkkailijat ry (LaMK). Seura on Suomen vanhin varsinainen kelkkailun erikoisseura.
Ensimmäiset kilpailut järjestettiin vuonna 1971, jolloin saatiin apua Rovaniemen urheiluautoilijoilta, kun omia toimitsijalisenssejä ei vielä ollut riittävästi. Myöhemmin seuran varhaisina toimintavuosina jäsenet olivat järjestämässä kilpailuja paikallisten aktiiviharrastajien tukena Lapin kaikissa kolkissa.
Vuonna 1979 joukko amerikkalaisia huippukelkkailijoita tuli Suomeen palkintomatkalle. LaMK järjesti heitä varten SnoPro-kilpailut keskuskentällä. Kaksipäiväisessä tapahtumassa lyötiin silloinen Rovaniemen keskuskentän yleisöennätys ja samalla seuran taloudelle saatiin myönteinen potku eteenpäin. Pientä takapakkia koko moottoriurheilun kehitykselle toi mukanaan öljykriisi, jolloin kaikki moottoriurheilutapahtumat joksikin aikaa kiellettiin. Kiellon aikana käytiin moottorikelkkailun SM-kisatkin ajamassa Ruotsin puolella.
LaMK:n savutukset eri moottorikelkkailukilpailuissa ovat aivan omassa luokassaan. LaMK:n kuljettajien palkintokaapeissa on Suomen, Pohjoismaiden, Euroopan sekä Maailman mestaruuksia sekä lukemattomia muita voittoja ja mitalisijoja. Joskus jopa Suomen maajoukkue kelkkakisoissa on koottu pelkästään LaMK:n urheilijoista.
Yksi mahdollinen syy hyvän menestyksen taustalla on nuorisotoiminta. Aktiivisuus on vuosien varrella vaihdellut, mutta aina on uusia LaMK:n junioreita tunkenut itsensä eturiviin myös isompiin kisakoneluokkiin. Edelleenkin kerholla on muutama kelkka nuorisojaoston harjoituskäytössä.
LaMK oli myös valtakunnallisen moottorikelkkanäyttelyn alullepanija. Saarenkylän nuorisoseuratalossa pidetystä pienimuotoisesta näyttelystä kasvoi Ounashallissa pidetty jokasyksyinen suurtapahtuma, joka useiden vuosien ajan toimi myös LaMK:n talouden kivijalkana. Valtakunnallisen näyttelyn siirryttyä pois eletään tiukan talouden aikaa.
Kaikki tapahtumat, myös kilpailut, pyritään nyt järjestämään siten, että ne pysyvät taloudellisesti plussan puolella.
Kerholla on ollut useampiakin vuokratiloja käytössään, mutta nykyisellään oma toimitila keskeltä kaupunkia. Kerhohuoneiston sijainti keskellä kaupunkia ei ole kelkkailun kannalta paras mahdollinen, mutta onpahan kuitenkin oma ja antaa hyvät mahdollisuudet toiminnan kehittämiseen.
LaMK:n naisjaosto on vuosien varrella ollut merkittävässä osassa nostamassa seuraa maamme urheiluseurojen eliittiin. Naiset ovat tukitoimillaan mahdollistaneet lukuisten kilpailujen järjestämisen ja edelleenkin ovat aktiivisesti mukana. Myös vapaaehtoinen pelastuspalvelu on ollut jo pitkään seuran eräänä toimintamuotona. Se ei näy paljoakaan julkisuudessa, mutta pelastuspalvelujaosto kouluttaa vuosittain huomattavan määrän kelkkailijoita toimimaan välineensä kanssa poikkeuksellisissa sekä ääriolosuhteissa.
LaMK on osallistunut moottorikelkkareittien kehittämiseen sekä suunnitteluun aivan työn alkuvaiheesta lukien. LaMK on myös mukana Rovaniemen moottorikelkkailun reittipoolissa. Näin kannetaan vastuuta urien ja reittien pitämisestä hyvässä kunnossa läpi kauden.
Vuosien varrelle mahtuu lukuisia merkittäviä tapahtumia, jotka tulevat jäämään Suomen kelkkailuhistoriaan. Yksi tapahtuma yli muiden on varmasti vuonna 1984 toteutunut legendaarinen moottorikelkkalähetystön ajo Rovaniemeltä Helsinkiin ministerin pakeille. Näin saatiin omat mielipiteet esitetyksi ja oltiin mukana kehittämässä kelkkailua, kun maastoajoneuvojen liikennöintiin liittyviä määräyksiä ja lakeja valmisteltiin.
Vanhalle seuralle on jo ehtinyt kehittyä oma seniorijaostokin. Hurut ovat tukemassa kerhon tapahtumia ja järjestävät myös omia leppoisia safareitaan. Toiminnan tavoitteena on hyvän ja turvallisen moottorikelkkailukulttuurin edistäminen.
Lapin Moottorikelkkailijat ry on Suomen Moottoriliiton jäsen ja voimakas, aktiivinen kilpaurheiluseura. Toiminta luo kuitenkin paljon mahdollisuuksia myös niille, jotka haluavat nauttia rauhallisemmasta moottorikelkkailusta. Kilpailutoiminta on vuosien varrella kehittänyt kelkkojen ajo-ominaisuuksiltaan yhä paremmiksi – LaMK:n kerhotoiminta sen sijaan on kehittänyt moottorikelkkailua yhä monipuolisempaan suuntaan. Nyt kelkkailusta voivat nauttia yhä useammat tahot – kilpailijoiden lisäksi turistit, perheet, juniorit, seniorit ja monet muut.
Moottorikelkkailu on muodostunut osaksi Lapin ja koko Suomen talvista elämää – Lapin Moottorikelkkailijoilla on ollut merkittävä osa suomalaisen moottorikelkkailun kehityksessä. Työ kelkkailun hyväksi jatkuu ….